Краставиците съдържат антиоксиданти като бета каротин и флавоноиди, които помагат в борбата с възпалението и защитават клетките от хронични заболявания.
Съдържат група полифеноли, наречени лигнани, които могат да бъдат полезни при лечението на рак, свързан с естрогена.
Краставиците са добър източник на калий, магнезий и диетични фибри. Известно е, че тези хранителни вещества понижават кръвното налягане, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания.
Известно е, че краставиците намаляват нивата на кръвната захар, като по този начин са полезни при управлението и превенцията на захарен диабет.
Краставиците съдържат редица витамини от група В, включително витамин В1, витамин В5 и витамин В7 (биотин). Те са важни за мозъчното здраве, нервната система, за здравето на козината и кожата, метаболизирането на енергия и други.
Краставиците съдържат силициев диоксид, който е важен компонент в грижата за козината и ноктите. Те помагат за укрепване на ноктите и ги предпазват от чупливост, заедно с другите В витамини, които съдържат.